DENTAGO BLOG

 • TECAR TERAPIJA V FIZIOTERAPIJI

  1. februar, Zdravstveni dom Metelkova Ljubljana


  Za nami je prvo izobraževanja na temo TECAR terapije v fizioterapiji.

  Gostili smo predavateljici Pilar Sanchez (direktorica in soustanoviteljica CAPENERGY) in Ester Pinero (fizioterapevtka specializirana za področje TECAR).

  Udeleženci seminarja so spoznali metodiko dela z aparatom Capenergy c200, njegove bistvene lastnosti in indikacije, ki jih ta naprava zdravi.

  Po uvodnem teoretičnem delu, so bili deležni še praktičnega dela, kjer so aparat lahko preizkusili tudi na sebi saj so nastopili v vlogi pacientov. 

 • 6. SLOVENSKI KONGRES FIZIKALNE IN REHABILITACIJSKE MEDICINE

  22. – 24. november, Thermana Laško


  Udeležili smo se  6. Kongresa fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki ga organizira Združenje fizikalne in rehabilitacijske medicine. 

  Dogodka smo se udeležili kot razstavljalci, predstavili pa smo tehnologijo CAPENERGY.

  Udeleženci kongresa so tako imeli priložnost prvič spoznati CAPENERGY; bistvene lastnosti in prednosti, način uporabe, indikacije in področja zdravljenja, možnosti uporabe večih kanalov ipd.

  Predstavljali smo aparat C100 in z njim na udeležencih izvajali terapije.

 • Za nami je V. Edelweiss Direct System workshop

  28. september, Domus Medica Ljubljana


  V petek smo gostili še en uspešen teoretično-praktični tečaj o direktnem kompozitnem sistemu.

  Udeleženci tečaja so spoznali bistvene lastnosti in prednosti tega inovativnega sistema. V nasprotju s splošnim prepričanjem, da so kompozitne luske primerne samo za estetske popravke, so se lahko udeleženci prepričali o funkcionalnih prednostih tega sistema.

  Edelweiss kompozitni sistem se ukvarja s funkcionalno estetiko in obsega tudi okluzijske luske, katere služijo za dvig vertikalne dimenzije ugriza.

 • HIDROKSIAPATIT V ZOBEH

  14. avgust 2018

  Glavna sestavina naših zob je Kalcijev Hidroksiapatit.

  Pomemben je za ohranjanje naravno prisotnih funkcij. Ta sestavina je naravna in visoko biokompatibilna. Delci Hidroksiapatita (mHAP) penetrirajo pod površino sklenine in zagotavljajo nadomestne kalcijeve in fosfatne ione na področja, kjer so se minerali razgradili. Temu postopku strokovno pravimo »Remineralizacija demineralizirane sklenine«.

  Demineralizacija in remineralizacija zobne sklenine sicer potekata nenehno.

  Kako?

  Zobna površina je dovzetna za bakterije, katere tvorijo zobne obloge zlasti v razpokah in medzobnih prostorih, kamor zobne ščetke velikokrat ne dosežejo.

  Zobna sklenina je zgrajena iz delcev Hidroksiapatita, kateri so ločeni z mikro-kanali,  širokimi približno 50 nanometrov. Kisline, katere proizvajajo zgoraj omenjene bakterije, segajo v te kanale in tako povzročajo demineralizacijo.

  V tem procesu ima ključno vlogo naša slina, saj nevtralizira te kisline in tako ščiti sklenino. Torej gre za povsem naraven proces v našem telesu.

  V kolikor demineralizacija in remineralizacija ne delujeta ravnotežno, potem pride do »neto« izgube mineralov. Torej bi lahko rekli, da gre za suficitno demineralizacijo.

  Zakaj in kako lahko pride do suficitne demineralizacije?

  Odvečne zobne obloge in vnos kislih pijač ter hrane, delajo v korist demineralizacije. S tem postanejo zobje tudi bolj dovzetni za zobno gnilobo, karies. 

  TRI FUNKCIJE HIDROKSIAPATITA

  1.Zapolni mikroskopske površinske razpoke; Hidroksiapatit namreč deluje tudi kot polnilo. Ta funkcija sicer ni vidna, saj gre za nano-velikosti, se pa izraža, kot posledično bolj gladka, sijajna sklenina z manj oblogami in madeži.

  2.Ima antimikrobne lastnosti; Hidroksiapatit ima močno nagnjenost k vezavi beljakovin in se pri ščetkanju drži bakterij ter delcev, kar omogoča lažjo odstranitev pri ščetkanju in izpiranju.

  3.Zobna občutljivost; Nanodelci Hidroksiapatita nudijo zaščito, ki presega primerjavo nad izpostavljenimi dentalnimi tubulami, to zagotavlja hitro in učinkovito olajšanje zaradi refrakcijske preobčutljivosti zob.

  Priporočamo uporabo zobnih past Dentissimo Complete Care in Dentissimo Pro-whitening, kateri vsebujeta priporočeno količino Hidroksiapatita.

  KL

 • POST & CORE

  10. avgust 2018

  INOVACIJA

  Edelweiss POST & CORE je lasersko vertificiran sistem restavracij, katere s pomočjo kompozita tvorijo monoblok.

  Inlay – zatiči so zaradi lažje adaptacije oblikovani v stožičasto obliko. Ostali prostor zapolni kompozit, ki je iz identičnega materiala kot zatič. 

  Onlay ali krono dopolnimo in dokončno oblikujemo z kompozitom in okluzijsko lusko. Tudi okluzijska luska je iz enakega kompozita. Kompozit je prosojen in brez vlaken tako, da dovoljuje neprekinjen prenos svetlobe za popolno polimerizacijo. Adhezivna strukura in povezovanje preprečita t.i. “wedging effect”. Morebitna preparacija kronskega dela poteka popolnoma enako kot preparacija naravnega zoba. Kronski del POST & CORE ima rahlo grobo površino
  kar omogoča boljšo retencijo za klinično krono. Sistem dopušča namestitev celotne restavracije in dograditev zoba v enem samem obisku, kar predstavlja prednost tako za pacienta, kot tudi za zobozdravnika.

 • PEDIATRIC CROWNS

  10. avgust 2018

  INOVACIJA V OTROŠKEM ZOBOZDRAVSTVU

  Edelweiss PEDIATRIC CROWN so kompozitne okluzalne luske, izdelane iz lasersko sintiranega barijevega stekla, kar predstavlja unikaten, antibakterijski, odporen na madeže, najboljši približek naravnemu zobu.

  Te okluzalne luske so biokompaibilne; ponašajo se z enako abrazivnostjo kot naravni zobje, zato ne poškodujejo antagonistov. Mezialni in distalni robovi Edelweiss PEDIATRIC CROWN sledijo naravnemu gingivalnemu robu mlečnih zob.

  Edelweiss pedo-krone več kot odlično posnemajo lastnosti mlečnih zob tako v obliki, kot tudi v funkciji. Prefabricirana, bioestetska morfologija omogoča kratke in minimalno invazivne postopke namestitve.


  Sedaj lahko dosežete maksimalne estetske rezultate v enem samem obisku!

 • FIKSNI APARAT “ZVEZDICE”

  31. julij 2018

  Primerjava učinkovitosti različnih materialov nosilcev – katere izbrati?

  Ko se odločamo za fiksni ortodontski aparat (t.i. zvezdice) navadno izbiramo med belimi – prozornimi nosilci ter tradicionalnimi – kovinskimi nosilci.

  Razlika v materialih nosilcev, kateri se po izdelanem načrtu zdravljenja nalepijo na vaše zobe, že zdavnaj presega samo estetski in cenovni okvir.

  Seveda si želimo, da bi bil aparat čim manj opazen, zato se raje odločamo za prozorni aparat, ki je tako manj vpadljiv. Zdravljenje s prozornim aparatom je praviloma dražje od tradicionalnega, saj so prozorni nosilci izdelani iz posebnih, dražjih materialov, prav tako pa predstavljajo večji izziv za vašega ortodonta.

  Ko se odločamo za estetski fiksni ortodontski aparat pa moramo biti pozorni  na več faktorjev.

  Trenutno na trgu estetskih nosilcev prevladujejo kompozitni in keramični nosilci.

  Kompozitni so praviloma ugodnejši od keramičnih (a še vedno občutno dražji od kovinskih) saj so izdelani iz materiala, ki posnema lastnosti zoba. Vizualni učinek teh nosilcev je (vsaj na začetku) fantastičen, saj se zlijejo z naravno barvo zoba. Slabosti tega materiala so, da s časoma ne aplicirajo več enake sile kot na začetku saj se ti nosilci obrabijo. To lahko podaljša čas zdravljenja z fiksnim aparatom. Prav tako se po določenem času v ustih obarvajo in tako izgubijo svoj prvoten namen – neopaznost.

  Keramični nosilci veljajo za najboljše prozorne estetske nosilce. Lastnosti keramike so, da je material trši od zobne strukture, posledično aplicirajo večje sile od kompozitnih. Pravzaprav bi lahko rekli, da se v celoti kosajo s kovinskimi. Njihova slabost je, da je keramika ob nepravilnem manevriranju ortodonta lahko lomljiva, prav tako pa se lahko ob snetju posamičnega nosilca, poškoduje tudi zobna sklenina.

  V ta namen je tehnologija napredovala. Vodilni proizvajalec ortodontskega materiala, podjetje Forestadent GmbH, je razvilo unikatne nosilce pod blagovno znamko GLAM.

  Glam nosilci so izdelani iz prozorne keramike katera nudi popolno estetiko, saj nosilci prevzamejo naravno barvo zoba, poleg tega ima sistem poseben ključ za odstranjevanje, ki v celoti »objame« nalepljen nosilec in ga tako popolnoma varno in učinkovito odstrani. Pri tem ostane sklenina nedotaknjena, nosilec pa ob snetju ne poči, kar pomeni, da ni potrebe po dodatnem brušenju zoba.

  Torej v kolikor se boste odločali za estetski fiksni zobni aparat, obvezno povprašajte ortodonta, katere nosilce bo za zdravljenje uporabil saj razlika med materiali sprva ni opazna.

  V kolikor želite krajši čas zdravljenja, popolno estetiko in varno odstranjevanje, povprašajte svojega ortodonta o GLAM nosilcih.

  KL

 • ZOBNA PASTA Z AKTIVNIM OGLJEM

  9. julij 2018

  Kaj je aktivno oglje?

  Kot ste morda slišali, je aktivno oglje v bistvu oblika ogljika, ki je obdelana tako, da je površina njegovih delcev porozna.

  Kaj to pomeni?

  Vsi ti mikroskopsko veliki kotički in ščetine delujejo kot nekakšni  magneti za druge delce, katere veže nase in odstrani z izpiranjem. Zobne paste z dodanim aktivnim ogljem predstavljajo novodobno generacijo zobnih past, katere v teoriji bolj učinkovito odstranjujejo madeže, kamen, bakterije pa tudi nekatere viruse.

  Pa to res drži?

  Za začetek bi bilo pomembno poudariti, da obstajajo določeni pomisleki glede abrazivnosti oglja, za katerega bi marsikateri rekli, da lahko ob dolgoročni uporabi škoduje sklenini. Prav tako je vredno razmisliti tudi o kemijski sestavi oglja, za katerega smo že zgoraj omenili, da deluje magnetno in veže nase različne delce. To bi lahko pomenilo tudi, da absorbira tudi »dobre stvari« kot so naprimer zdravila.

  Dejstva:

  – Aktivna sestavina (oglje) je v stiku s površino zob le kratek čas, to pa pomeni, da tudi dolgoročno gledano zelo težko pusti  trajne posledice in škoduje zdravim zobem.

  – Redne zobne obloge trajno obarvajo zobe, ustvarjajo intenziven slab zadah in potenicrajo nastanek še več bakterij, zato je odstranjevanje le teh zelo pomembno.

  – Abrazivnost zob, kot smo že zapisali v predhodnem blogu je sicer pogost in neizbežen pojav. Nanjo lahko v veliki meri vplivajo tudi zobne paste, pa vendar lahko tudi sami na to vplivate tako, da preverite vrednost RDA svoje (črne) zobne paste.

  Dentissimo Extra-whitening, ima sorazmerno nizko oceno RDA, zato je popolnoma varna za dolgoročno uporabo.

  – Beljenje zob (v pravem pomenu besede) s kupljeno zobno pasto ni tako zelo enostavno; svoje prvotne barve zob ne morete »samo pobeliti« s pomočjo zobne paste. Lahko pa vplivate na odstranjevanje starih oblog, katere so potemnile vaš naraven pigment zob in s tem svojim zobem vrnete prvotno belino.

  KL

 

Bodite obveščeni o naših prihodnjih izobraževanjih in novicah s področja zobozdravstva in medicine.

kaj pravijo naši kupci?