Najbolj pogosta ortodontska stanja potrebna obravnave

Nenormalno izraščanje zoba

Za nenormalno izraščanje označujemo stanje, ko se zob pojavi na napačnem mesto. Če je zobu onemogočeno, da bi v celoti izrastel, bo morda potreben manjši kirurški poseg za odkritje zoba, preden pričnemo z ortodontskim zdravljenjem.

Križni griz

Križni griz je stanje, ko se eden ali več zgornjih zob pri ugrizu dotika spodnjih zob z notranje strani. To je običajno povezano z neskladjem zgornje in spodnje čeljusti. Pri otroku, ki še raste, lahko tovrstne težave rešujemo z ortodontskim aparatom, ki se imenuje palatalni ekspander ali z trainerji sistema Myobrace.

Tesno stanje

Tesno stanje je posledica pomanjkanja prostora, da bi se zobje normalno prilegli znotraj čeljusti, bodisi zato, ker so zobje preveliki ali pa so čeljusti premajhne. Možne rešitve lahko vključujejo odstranjevanje nekaterih zob in/ali formiranje več prostora v čeljusti s palatalnim ekspanderjem, trainerjem Myobrace ali kirurškim posegom.

 

Diastema

Diastema ali prekomerni razmiki med zobmi je posledica ne izraslih stalnih zob, izgubljenih zob zaradi nesreče ali bolezni ali če je velikost čeljusti neproporcionalna z velikostjo zob. Pomembno je zapreti vrzeli, ker preveč prostora omogoča, da se bližnji zobje premaknejo s položaja. 

 

Odprti griz

Odprti griz nastane, ko se zgornji in spodnji sprednji zobje med grizenjem ne združijo, kar ima za posledico odprt prostor. To je pogosto posledica potiskanja jezika (infantilni vzorec požiranja) in/ali dolgotrajnega sesanja palca.

 

Globoki griz

Globoki griz nastane, ko so zgornji sprednji zobje pri ugrizu predaleč od spodnjih zob. Včasih je ugriz tako globok, da zgornji zobje popolnoma pokrijejo spodnje zobe, zaradi česar spodnji zobje ugriznejo v nebo. To je pogosto posledica razhajanja v velikosti čeljusti.

 

Protruzija

Protruzija je stanje, ko zgornji zobje segajo predaleč naprej ali pa so spodnji zobje preveč nazaj. To je lahko povezano z genetiko, nepravilnim razvojem čeljusti, manjkajočimi spodnjimi zobmi in/ali nepravilno poravnavo molarjev. Sesanje palca ali potiskanje jezika lahko stanje še poslabšata.

 

Proganija

Proganija ali mezialni griz se pojavi, ko spodnji zobje segajo mimo zgornjih sprednjih zob. Lahko ga povzroči zaraščanje spodnje čeljusti in/ali podrast zgornje čeljusti. Glede na resnost lahko zdravljenje vključuje običajne ortodontske operacije.

"Ortodontske težave so vidne že zelo zgodaj"

Kdaj je najbolje začeti ortodontsko zdravljenje?

  • Do zdaj je veljalo, da so razlogi za neporavnane zobe dedni a so sodobne raziskave pokazale, da so vzroki za to pravzaprav precej bolj enostavni.

Glavni razlogi za to so dihanje skozi usta, nepravilna drža jezika, napačno požiranje in sesanje palce (znane kot slabe ustne navade).

K nepravilnemu razvoju čeljusti prispevajo tudi alergija, astma, drža z odprtimi usti in slabe prehranjevalne navade. V odraščanju je imela večina od nas vsaj eno ali več slabih ustnih navad, ki so lahko bile vzrok za napačen razvoj zob, zobnega loka in obraza.

Malokluzija

Zobje ne postanejo krivi po naključji in najnovejši dokazi kažejo, da je večina ortodontskih težav posledica napačnega razvoja čeljusti.

Ta omejen razvoj, ki ga je mogoče zaznati že v zgodnji starosti, omejuje prostor, ki je na voljo za izrast zob in preprečuje, da bi zobje izrasli v svoj idealen naraven položaj.

Tradicionalno ortodontsko zdravljenje neporavnanih zob z fiksnim ortodontskim aparatom se začne pri 12. letu starosti oz. ko izrastejo vsi stalni zobje. Na žalost pa fiksni ortodontski aparat ne bo odpravil slabih ustnih navad. Ustne navade in razvoj otrokove čeljusti je lahko viden že veliko prej in sicer že od 3. leta dalje. Zdravljenje je najbolje začeti takoj, ko opazimo vzorce slabih ustnih navad a vsekakor bi morali otroci od 7. leta starosti, ko začnejo izraščati prvi stalni zobje, obiskati posvet pri ortodontu.

Zdravje&razvoj

Če otrok diha skozi usta, jezik ne bo v pravilni poziciji na nebu, kar pogosto povzroči nerazvito zgornjo čeljust in omejeno rast spodnje čeljusti. Poleg skrbi za ne pravilno razvito čeljust pa dihanje skozi usta omejuje tudi dihalne poti, kar ima močan vpliv na otrokovo dihanje.

Ortodonti, zobozdravniki in ostali zdravstveni delavci se vse bolj osredotočajo na zgodnje vrednotenje znakov slabega čeljustnega razvoja, saj se te težave veliko lažje nadzorujejo, če jih začnemo zdraviti zgodaj.

Poleg vpliva na čeljust in razvoj obraza, stroka zdaj zaznava, da je dihanje skozi usta nenormalno in je tudi eden glavnih dejavnikov za spalne dihalne motnje (SDB). Simptomi vključujejo smrčanje, jutranjo utrujenost in težave pri učenju, v skrajnih primerih pa prihaja tudi do prekinitve dihanja ponoči. To zdravstveno stanje imenujemo Obstruktivna Spalna Apneja – OSA. Če se ne zdravi, lahko SDB privede do pomembnih in resnih zdravstvenih težav, ki znatno vplivajo na kakovost življenja v odrasli dobi.

Simptomi, ki so običajno povezani z motnjo dihanja v spanju, lahko vključujejo:

  • Težave v razvoju in vedenju
  • Smrčanje
  • Hlastanje za zrakom
  • Obstruktivna spalna apneja
  • Moten spanec
  •  

Prehranjevalne navade

V tridesetih letih prejšnjega stoletja je ameriški zobozdravnik Dr. Weston A. Price odkril vzroke za zobno gnilobo, rast čeljusti in poravnavo zob, ki so bili močno povezani s takratno moderno prehrano. Čeprav je bilo v ZDA krivih zob v izobilju, se je odločil za raziskovanje različnih rasnih skupin po vsem svetu in ugotovil, da tisti, ki še vedno uporabljajo bolj primitivno prehrano, nimajo zobne gnilobe imajo pa bolj razvite čeljusti in ravne zobe. To je pripisal tako trdoti hrane kot njeni hranilni vrednoti, ki naj bi bila tudi do 10-krat večja. Zaradi današnjega tempa življenja, hitro pripravljene hrana in slabe hranilnosti le te je veliko otrok z zobno gnilobo, ki ne vedo zakaj jo imajo ali kako se ji izogniti. Zdrava prehrana ima pomembno vlogo tudi pri pravilnem razvoju zob in čeljusti.

B.R. 

20. avgust 2018

HIDROKSIAPATIT V ZOBEH

14. avgust 2018

Glavna sestavina naših zob je Kalcijev Hidroksiapatit.

Pomemben je za ohranjanje naravno prisotnih funkcij. Ta sestavina je naravna in visoko biokompatibilna. Delci Hidroksiapatita (mHAP) penetrirajo pod površino sklenine in zagotavljajo nadomestne kalcijeve in fosfatne ione na področja, kjer so se minerali razgradili. Temu postopku strokovno pravimo »Remineralizacija demineralizirane sklenine«.

Demineralizacija in remineralizacija zobne sklenine sicer potekata nenehno.

Kako?

Zobna površina je dovzetna za bakterije, katere tvorijo zobne obloge zlasti v razpokah in medzobnih prostorih, kamor zobne ščetke velikokrat ne dosežejo.

Zobna sklenina je zgrajena iz delcev Hidroksiapatita, kateri so ločeni z mikro-kanali,  širokimi približno 50 nanometrov. Kisline, katere proizvajajo zgoraj omenjene bakterije, segajo v te kanale in tako povzročajo demineralizacijo.

V tem procesu ima ključno vlogo naša slina, saj nevtralizira te kisline in tako ščiti sklenino. Torej gre za povsem naraven proces v našem telesu.

V kolikor demineralizacija in remineralizacija ne delujeta ravnotežno, potem pride do »neto« izgube mineralov. Torej bi lahko rekli, da gre za suficitno demineralizacijo.

Zakaj in kako lahko pride do suficitne demineralizacije?

Odvečne zobne obloge in vnos kislih pijač ter hrane, delajo v korist demineralizacije. S tem postanejo zobje tudi bolj dovzetni za zobno gnilobo, karies. 

TRI FUNKCIJE HIDROKSIAPATITA

1.Zapolni mikroskopske površinske razpoke; Hidroksiapatit namreč deluje tudi kot polnilo. Ta funkcija sicer ni vidna, saj gre za nano-velikosti, se pa izraža, kot posledično bolj gladka, sijajna sklenina z manj oblogami in madeži.

2.Ima antimikrobne lastnosti; Hidroksiapatit ima močno nagnjenost k vezavi beljakovin in se pri ščetkanju drži bakterij ter delcev, kar omogoča lažjo odstranitev pri ščetkanju in izpiranju.

3.Zobna občutljivost; Nanodelci Hidroksiapatita nudijo zaščito, ki presega primerjavo nad izpostavljenimi dentalnimi tubulami, to zagotavlja hitro in učinkovito olajšanje zaradi refrakcijske preobčutljivosti zob.

Priporočamo uporabo zobnih past Dentissimo Complete Care in Dentissimo Pro-whitening, kateri vsebujeta priporočeno količino Hidroksiapatita.

K.L.

EDELWEISS POST & CORE

10. avgust 2018

INOVACIJA

Edelweiss POST & CORE je lasersko vertificiran sistem restavracij, katere s pomočjo kompozita tvorijo monoblok.

Inlay – zatiči so zaradi lažje adaptacije oblikovani v stožičasto obliko. Ostali prostor zapolni kompozit, ki je iz identičnega materiala kot zatič. 

Onlay ali krono dopolnimo in dokončno oblikujemo z kompozitom in okluzijsko lusko. Tudi okluzijska luska je iz enakega kompozita. Kompozit je prosojen in brez vlaken tako, da dovoljuje neprekinjen prenos svetlobe za popolno polimerizacijo. Adhezivna strukura in povezovanje preprečita t.i. “wedging effect”. Morebitna priprava kronskega dela poteka popolnoma enako kot priprava naravnega zoba. Kronski del POST & CORE ima rahlo grobo površino
kar omogoča boljšo oporo za klinično krono. Sistem dopušča namestitev celotne restavracije in dograditev zoba v enem samem obisku, kar predstavlja prednost tako za pacienta, kot tudi za zobozdravnika.

FIKSNI APARAT “ZVEZDICE”

31. julij 2018

Primerjava učinkovitosti različnih materialov nosilcev – katere izbrati?

Ko se odločamo za fiksni ortodontski aparat (t.i. zvezdice) navadno izbiramo med belimi – prozornimi nosilci ter tradicionalnimi – kovinskimi nosilci.

Razlika v materialih nosilcev, kateri se po izdelanem načrtu zdravljenja nalepijo na vaše zobe, že zdavnaj presega samo estetski in cenovni okvir.

Seveda si želimo, da bi bil aparat čim manj opazen, zato se raje odločamo za prozorni aparat, ki je tako manj vpadljiv. Zdravljenje s prozornim aparatom je praviloma dražje od tradicionalnega, saj so prozorni nosilci izdelani iz posebnih, dražjih materialov, prav tako pa predstavljajo večji izziv za vašega ortodonta.

Ko se odločamo za estetski fiksni ortodontski aparat pa moramo biti pozorni  na več faktorjev.

Trenutno na trgu estetskih nosilcev prevladujejo kompozitni in keramični nosilci.

Kompozitni so praviloma ugodnejši od keramičnih (a še vedno občutno dražji od kovinskih) saj so izdelani iz materiala, ki posnema lastnosti zoba. Vizualni učinek teh nosilcev je (vsaj na začetku) fantastičen, saj se zlijejo z naravno barvo zoba. Slabosti tega materiala so, da s časoma ne aplicirajo več enake sile kot na začetku saj se ti nosilci obrabijo. To lahko podaljša čas zdravljenja z fiksnim aparatom. Prav tako se po določenem času v ustih obarvajo in tako izgubijo svoj prvoten namen – neopaznost.

Keramični nosilci veljajo za najboljše prozorne estetske nosilce. Lastnosti keramike so, da je material trši od zobne strukture, posledično aplicirajo večje sile od kompozitnih. Pravzaprav bi lahko rekli, da se v celoti kosajo s kovinskimi. Njihova slabost je, da je keramika ob nepravilnem manevriranju ortodonta lahko lomljiva, prav tako pa se lahko ob snetju posamičnega nosilca, poškoduje tudi zobna sklenina.

V ta namen je tehnologija napredovala. Vodilni proizvajalec ortodontskega materiala, podjetje Forestadent GmbH, je razvilo unikatne nosilce pod blagovno znamko GLAM.

Glam nosilci so izdelani iz prozorne keramike katera nudi popolno estetiko, saj nosilci prevzamejo naravno barvo zoba, poleg tega ima sistem poseben ključ za odstranjevanje, ki v celoti »objame« nalepljen nosilec in ga tako popolnoma varno in učinkovito odstrani. Pri tem ostane sklenina nedotaknjena, nosilec pa ob snetju ne poči, kar pomeni, da ni potrebe po dodatnem brušenju zoba.

Torej v kolikor se boste odločali za estetski fiksni zobni aparat, obvezno povprašajte ortodonta, katere nosilce bo za zdravljenje uporabil saj razlika med materiali sprva ni opazna.

V kolikor želite krajši čas zdravljenja, popolno estetiko in varno odstranjevanje, povprašajte svojega ortodonta o GLAM nosilcih.

K.L.

ZOBNA PASTA Z AKTIVNIM OGLJEM

9. julij 2018

Kaj je aktivno oglje?

Kot ste morda slišali, je aktivno oglje v bistvu oblika ogljika, ki je obdelana tako, da je površina njegovih delcev porozna.

Kaj to pomeni?

Vsi ti mikroskopsko veliki kotički in ščetine delujejo kot nekakšni  magneti za druge delce, katere veže nase in odstrani z izpiranjem. Zobne paste z dodanim aktivnim ogljem predstavljajo novodobno generacijo zobnih past, katere v teoriji bolj učinkovito odstranjujejo madeže, kamen, bakterije pa tudi nekatere viruse.

Pa to res drži?

Za začetek bi bilo pomembno poudariti, da obstajajo določeni pomisleki glede abrazivnosti oglja, za katerega bi marsikateri rekli, da lahko ob dolgoročni uporabi škoduje sklenini. Prav tako je vredno razmisliti tudi o kemijski sestavi oglja, za katerega smo že zgoraj omenili, da deluje magnetno in veže nase različne delce. To bi lahko pomenilo tudi, da absorbira tudi »dobre stvari« kot so naprimer zdravila.

Dejstva:

– Aktivna sestavina (oglje) je v stiku s površino zob le kratek čas, to pa pomeni, da tudi dolgoročno gledano zelo težko pusti  trajne posledice in škoduje zdravim zobem.

– Redne zobne obloge trajno obarvajo zobe, ustvarjajo intenziven slab zadah in potenicrajo nastanek še več bakterij, zato je odstranjevanje le teh zelo pomembno.

– Abrazivnost zob, kot smo že zapisali v predhodnem blogu je sicer pogost in neizbežen pojav. Nanjo lahko v veliki meri vplivajo tudi zobne paste, pa vendar lahko tudi sami na to vplivate tako, da preverite vrednost RDA svoje (črne) zobne paste.

Dentissimo Extra-whitening, ima sorazmerno nizko oceno RDA, zato je popolnoma varna za dolgoročno uporabo.

 

– Beljenje zob (v pravem pomenu besede) s kupljeno zobno pasto ni tako zelo enostavno; svoje prvotne barve zob ne morete »samo pobeliti« s pomočjo zobne paste. Lahko pa vplivate na odstranjevanje starih oblog, katere so potemnile vaš naraven pigment zob in s tem svojim zobem vrnete prvotno belino.

K.L.

ZAKAJ JE RDA INDEKS ZOBNIH PAST POMEMBEN?

6. julij 2018

Izbira zobne paste je pomembna za zdravje ustne votline, zato bodite pri izbiri previdni in pozorni na vrednost RDA.

Kaj je RDA?

Relativna abrazivnost dentina (RDA) je standardizirana meritev abrazivnega učinka, ki ga imajo komponente zobne paste na zob. [1] Lestvico RDA je razvila American Dental Association (ADA).

Lestvica RDA primerja abrazivnost zobne paste s standardnimi abrazivnimi materiali in meri globino reza v povprečju 1 milimeter na 100.000 stikov ščetin na dentin. [2] Ta primerjava ustvarja abrazivne vrednosti za zobne usedline, ki bi bile varne za vsakodnevno uporabo.

In vitro zobozdravstvene študije so pokazale pozitivno korelacijo med najvišjimi RDA in večjo obrabo dentina.

Od leta 1998 je vrednost RDA določena po standardu DIN EN ISO 11609. Trenuten zahtevek za izdelke, kot je zobna pasta, še ni zakonsko urejen, vendar pa je zaželjeno, da ima raven nižjo od 250. Na tržišču so prisotne številne zobne paste za beljenje, z zelo visokim indeksom abrazivnosti.

Razlaga vrednosti  RDA

Ocena RDA Vrednost
0-70 Nizka: varna za sklenino, zobni cement in dentin
70-100 Srednja: varna za sklenino, nevarna za cement in dentin
100-150 Visoka: nevarna za sklenino, cement in dentin
150-200 Zelo visoka: na meji škodljivosti


Medtem ko se je pokazalo, da ima ocena RDA statistično pomembno povezavo s prisotnostjo abrazije, to ni edini dejavnik, ki ga je treba upoštevati.

Pri abraziji so enako pomembni še nekateri drugi dejavniki;

– jakost sile aplicirane med samim ščetkanjem,

-vrsta in debelina ščetin zobne ščetke,

-čas ščetkanja

-trdost hrane, ki jo žvečimo.

Za vas so pripravili nekaj nasvetov, kako se izogniti prekomerni zobni abraziji

1.) Svetujemo vam, da skrbno in previdno izbirate zobno pasto in zobno ščetko. Še posebej pri zobni pasti bodite pozorni na oznako, ki informira o ravni RDA.

2.) Pozorni bodite tudi na pritisk in silo ščetkanja (upoštevajte pravilo »manj je več«). Zobozdravniki priporočajo ščetkanje z največ 150 grami sile in eden izmed načinov preverjanja jakosti sile je, da pogledate svojo zobno ščetko (pa ne tiste, ki ste jo kupili ravno včeraj, ampak tisto, ki jo uporabljate že nekaj časa. ????)

Če ima vaša ščetka »zaležane« ščetine, torej so ščetine namesto, da bi bile pokončne, pomaknjene pri vršičkih rahlo na stran, pomeni, da med ščetkanjem aplicirate preveč sile.

3.) Ne pretiravajte! Čas ščetkanja je zelo pomemben, seveda je potrebno, da skrbno in temeljito očistimo vse zobe, za kar pa ne potrebujemo 10 minut trikrat dnevno. Potrebujemo zgolj nekaj minut in to tako, da čas ščetkanja enakomerno porazdelimo na vse zobe in njihove zobne ploskve. Čistite z majhnimi krožnimi gibi in ponavljajte isti vzorec ščetkanja. Ne pozabite pa tudi na medzobne prostore.

4.) Trda hrana je sicer priporočljiva za trenažo čeljustnih mišic, prav tako ponekod velja prepričanje, da je ravno trda hrana (še posebej pri mladostnikih) tista, ki pripomore k zdravju ustne votline.

Trditev sicer praviloma drži, vendar tudi tukaj velja načelo »zdrave kmečke pameti«.

Ponavljajoči-se vzorci prehranjevanja imajo poleg splošnega zdravstvenega (in vizualnega ????) učinka precej impakten učinek tudi na naše zobe. V primeru pogostosti uživanja trde hrane, kot so različni oreščki, semena, pa tudi nekatere vrste sadja, lahko pustijo na naših zobeh trajne posledice.

K.L.