HIDROKSIAPATIT V ZOBEH

14. avgust 2018

Glavna sestavina naših zob je Kalcijev Hidroksiapatit.

Pomemben je za ohranjanje naravno prisotnih funkcij. Ta sestavina je naravna in visoko biokompatibilna. Delci Hidroksiapatita (mHAP) penetrirajo pod površino sklenine in zagotavljajo nadomestne kalcijeve in fosfatne ione na področja, kjer so se minerali razgradili. Temu postopku strokovno pravimo »Remineralizacija demineralizirane sklenine«.

Demineralizacija in remineralizacija zobne sklenine sicer potekata nenehno.

Kako?

Zobna površina je dovzetna za bakterije, katere tvorijo zobne obloge zlasti v razpokah in medzobnih prostorih, kamor zobne ščetke velikokrat ne dosežejo.

Zobna sklenina je zgrajena iz delcev Hidroksiapatita, kateri so ločeni z mikro-kanali,  širokimi približno 50 nanometrov. Kisline, katere proizvajajo zgoraj omenjene bakterije, segajo v te kanale in tako povzročajo demineralizacijo.

V tem procesu ima ključno vlogo naša slina, saj nevtralizira te kisline in tako ščiti sklenino. Torej gre za povsem naraven proces v našem telesu.

V kolikor demineralizacija in remineralizacija ne delujeta ravnotežno, potem pride do »neto« izgube mineralov. Torej bi lahko rekli, da gre za suficitno demineralizacijo.

Zakaj in kako lahko pride do suficitne demineralizacije?

Odvečne zobne obloge in vnos kislih pijač ter hrane, delajo v korist demineralizacije. S tem postanejo zobje tudi bolj dovzetni za zobno gnilobo, karies. 

TRI FUNKCIJE HIDROKSIAPATITA

1.Zapolni mikroskopske površinske razpoke; Hidroksiapatit namreč deluje tudi kot polnilo. Ta funkcija sicer ni vidna, saj gre za nano-velikosti, se pa izraža, kot posledično bolj gladka, sijajna sklenina z manj oblogami in madeži.

2.Ima antimikrobne lastnosti; Hidroksiapatit ima močno nagnjenost k vezavi beljakovin in se pri ščetkanju drži bakterij ter delcev, kar omogoča lažjo odstranitev pri ščetkanju in izpiranju.

3.Zobna občutljivost; Nanodelci Hidroksiapatita nudijo zaščito, ki presega primerjavo nad izpostavljenimi dentalnimi tubulami, to zagotavlja hitro in učinkovito olajšanje zaradi refrakcijske preobčutljivosti zob.

Priporočamo uporabo zobnih past Dentissimo Complete Care in Dentissimo Pro-whitening, kateri vsebujeta priporočeno količino Hidroksiapatita.

KL