FIKSNI APARAT “ZVEZDICE”

31. julij 2018

Primerjava učinkovitosti različnih materialov nosilcev – katere izbrati?

Ko se odločamo za fiksni ortodontski aparat (t.i. zvezdice) navadno izbiramo med belimi – prozornimi nosilci ter tradicionalnimi – kovinskimi nosilci.

Razlika v materialih nosilcev, kateri se po izdelanem načrtu zdravljenja nalepijo na vaše zobe, že zdavnaj presega samo estetski in cenovni okvir.

Seveda si želimo, da bi bil aparat čim manj opazen, zato se raje odločamo za prozorni aparat, ki je tako manj vpadljiv. Zdravljenje s prozornim aparatom je praviloma dražje od tradicionalnega, saj so prozorni nosilci izdelani iz posebnih, dražjih materialov, prav tako pa predstavljajo večji izziv za vašega ortodonta.

Ko se odločamo za estetski fiksni ortodontski aparat pa moramo biti pozorni  na več faktorjev.

Trenutno na trgu estetskih nosilcev prevladujejo kompozitni in keramični nosilci.

Kompozitni so praviloma ugodnejši od keramičnih (a še vedno občutno dražji od kovinskih) saj so izdelani iz materiala, ki posnema lastnosti zoba. Vizualni učinek teh nosilcev je (vsaj na začetku) fantastičen, saj se zlijejo z naravno barvo zoba. Slabosti tega materiala so, da s časoma ne aplicirajo več enake sile kot na začetku saj se ti nosilci obrabijo. To lahko podaljša čas zdravljenja z fiksnim aparatom. Prav tako se po določenem času v ustih obarvajo in tako izgubijo svoj prvoten namen – neopaznost.

Keramični nosilci veljajo za najboljše prozorne estetske nosilce. Lastnosti keramike so, da je material trši od zobne strukture, posledično aplicirajo večje sile od kompozitnih. Pravzaprav bi lahko rekli, da se v celoti kosajo s kovinskimi. Njihova slabost je, da je keramika ob nepravilnem manevriranju ortodonta lahko lomljiva, prav tako pa se lahko ob snetju posamičnega nosilca, poškoduje tudi zobna sklenina.

V ta namen je tehnologija napredovala. Vodilni proizvajalec ortodontskega materiala, podjetje Forestadent GmbH, je razvilo unikatne nosilce pod blagovno znamko GLAM.

Glam nosilci so izdelani iz prozorne keramike katera nudi popolno estetiko, saj nosilci prevzamejo naravno barvo zoba, poleg tega ima sistem poseben ključ za odstranjevanje, ki v celoti »objame« nalepljen nosilec in ga tako popolnoma varno in učinkovito odstrani. Pri tem ostane sklenina nedotaknjena, nosilec pa ob snetju ne poči, kar pomeni, da ni potrebe po dodatnem brušenju zoba.

Torej v kolikor se boste odločali za estetski fiksni zobni aparat, obvezno povprašajte ortodonta, katere nosilce bo za zdravljenje uporabil saj razlika med materiali sprva ni opazna.

V kolikor želite krajši čas zdravljenja, popolno estetiko in varno odstranjevanje, povprašajte svojega ortodonta o GLAM nosilcih.

KL