ZOBNA PASTA Z AKTIVNIM OGLJEM

9. julij 2018

Kaj je aktivno oglje?

Kot ste morda slišali, je aktivno oglje v bistvu oblika ogljika, ki je obdelana tako, da je površina njegovih delcev porozna.

Kaj to pomeni?

Vsi ti mikroskopsko veliki kotički in ščetine delujejo kot nekakšni  magneti za druge delce, katere veže nase in odstrani z izpiranjem. Zobne paste z dodanim aktivnim ogljem predstavljajo novodobno generacijo zobnih past, katere v teoriji bolj učinkovito odstranjujejo madeže, kamen, bakterije pa tudi nekatere viruse.

Pa to res drži?

Za začetek bi bilo pomembno poudariti, da obstajajo določeni pomisleki glede abrazivnosti oglja, za katerega bi marsikateri rekli, da lahko ob dolgoročni uporabi škoduje sklenini. Prav tako je vredno razmisliti tudi o kemijski sestavi oglja, za katerega smo že zgoraj omenili, da deluje magnetno in veže nase različne delce. To bi lahko pomenilo tudi, da absorbira tudi »dobre stvari« kot so naprimer zdravila.

Dejstva:

– Aktivna sestavina (oglje) je v stiku s površino zob le kratek čas, to pa pomeni, da tudi dolgoročno gledano zelo težko pusti  trajne posledice in škoduje zdravim zobem.

– Redne zobne obloge trajno obarvajo zobe, ustvarjajo intenziven slab zadah in potenicrajo nastanek še več bakterij, zato je odstranjevanje le teh zelo pomembno.

– Abrazivnost zob, kot smo že zapisali v predhodnem blogu je sicer pogost in neizbežen pojav. Nanjo lahko v veliki meri vplivajo tudi zobne paste, pa vendar lahko tudi sami na to vplivate tako, da preverite vrednost RDA svoje (črne) zobne paste.

Dentissimo Extra-whitening, ima sorazmerno nizko oceno RDA, zato je popolnoma varna za dolgoročno uporabo.

– Beljenje zob (v pravem pomenu besede) s kupljeno zobno pasto ni tako zelo enostavno; svoje prvotne barve zob ne morete »samo pobeliti« s pomočjo zobne paste. Lahko pa vplivate na odstranjevanje starih oblog, katere so potemnile vaš naraven pigment zob in s tem svojim zobem vrnete prvotno belino.

KL