ZAKAJ JE RDA INDEKS ZOBNIH PAST ZELO POMEMBEN?

6. julij 2018

Izbira zobne paste je pomembna za zdravje ustne votline, zato bodite pri izbiri previdni in pozorni na vrednost RDA.

Kaj je RDA?

Relativna abrazivnost dentina (RDA) je standardizirana meritev abrazivnega učinka, ki ga imajo komponente zobne paste na zob. [1] Lestvico RDA je razvila American Dental Association (ADA).

Lestvica RDA primerja abrazivnost zobne paste s standardnimi abrazivnimi materiali in meri globino reza v povprečju 1 milimeter na 100.000 stikov ščetin na dentin. [2] Ta primerjava ustvarja abrazivne vrednosti za zobne usedline, ki bi bile varne za vsakodnevno uporabo.

In vitro zobozdravstvene študije so pokazale pozitivno korelacijo med najvišjimi RDA in večjo obrabo dentina.

Od leta 1998 je vrednost RDA določena po standardu DIN EN ISO 11609. Trenuten zahtevek za izdelke, kot je zobna pasta, še ni zakonsko urejen, vendar pa je zaželjeno, da ima raven nižjo od 250. Na tržišču so prisotne številne zobne paste za beljenje, z zelo visokim indeksom abrazivnosti.

Razlaga vrednosti  RDA

Ocena RDA Vrednost
0-70 Nizka: varna za sklenino, zobni cement in dentin
70-100 Srednja: varna za sklenino, nevarna za cement in dentin
100-150 Visoka: nevarna za sklenino, cement in dentin
150-200 Zelo visoka: na meji škodljivosti


Medtem ko se je pokazalo, da ima ocena RDA statistično pomembno povezavo s prisotnostjo abrazije, to ni edini dejavnik, ki ga je treba upoštevati.


Pri abraziji so enako pomembni še nekateri drugi dejavniki;

– jakost sile aplicirane med samim ščetkanjem,

-vrsta in debelina ščetin zobne ščetke,

-čas ščetkanja

-trdost hrane, ki jo žvečimo.

Za vas so pripravili nekaj nasvetov, kako se izogniti prekomerni zobni abraziji

1.) Svetujemo vam, da skrbno in previdno izbirate zobno pasto in zobno ščetko. Še posebej pri zobni pasti bodite pozorni na oznako, ki informira o ravni RDA.

2.) Pozorni bodite tudi na pritisk in silo ščetkanja (upoštevajte pravilo »manj je več«). Zobozdravniki priporočajo ščetkanje z največ 150 grami sile in eden izmed načinov preverjanja jakosti sile je, da pogledate svojo zobno ščetko (pa ne tiste, ki ste jo kupili ravno včeraj, ampak tisto, ki jo uporabljate že nekaj časa. ????)

Če ima vaša ščetka »zaležane« ščetine, torej so ščetine namesto, da bi bile pokončne, pomaknjene pri vršičkih rahlo na stran, pomeni, da med ščetkanjem aplicirate preveč sile.

3.) Ne pretiravajte! Čas ščetkanja je zelo pomemben, seveda je potrebno, da skrbno in temeljito očistimo vse zobe, za kar pa ne potrebujemo 10 minut trikrat dnevno. Potrebujemo zgolj nekaj minut in to tako, da čas ščetkanja enakomerno porazdelimo na vse zobe in njihove zobne ploskve. Čistite z majhnimi krožnimi gibi in ponavljajte isti vzorec ščetkanja. Ne pozabite pa tudi na medzobne prostore.

4.) Trda hrana je sicer priporočljiva za trenažo čeljustnih mišic, prav tako ponekod velja prepričanje, da je ravno trda hrana (še posebej pri mladostnikih) tista, ki pripomore k zdravju ustne votline.

Trditev sicer praviloma drži, vendar tudi tukaj velja načelo »zdrave kmečke pameti«.

Ponavljajoči-se vzorci prehranjevanja imajo poleg splošnega zdravstvenega (in vizualnega ????) učinka precej impakten učinek tudi na naše zobe. V primeru pogostosti uživanja trde hrane, kot so različni oreščki, semena, pa tudi nekatere vrste sadja, lahko pustijo na naših zobeh trajne posledice.

K.L.